Umjetničko odjeljenje

Umjetničko odjeljenje Muzeja istočne Bosne Tuzla prikuplja, čuva i prezentuje umjetnička djela umjetnika koji su živjeli i radili u Tuzli, kao i drugih umjetnika čija djela su dospjela u Muzej poklonom ili otkupom.

U odjeljenju se čuva zbirka koja sadrži više od stotinu umjetničkih djela (crteži, slike, portreti) i lične predmete prvog tuzlanskog i bosanskohercegovačkog akademskog slikara Đorđa Mihajlovića. Djela su rađena tehnikama: ulje, gvaš, akvarel i pastel.

U Muzeju se od 2016. godine nalazi i legat Dragiše Trifkovića, zahvaljujući njegovoj sestričini i nasljednici Danici Jovičić, koja je Muzeju istočne Bosne poklonila umjetničku zaostavštinu Dragiše Trifkovića, koji je iza sebe ostavio djela neprocjenjive vrijednosti za kulturu i istoriju Tuzle.

Trifković je iza sebe ostavio djela neprocjenjive vrijednosti za kulturu i istoriju Tuzle. Njegove skulpture i spomenici krasili su i krase mnoga mjesta sjeveroistočne Bosne, a skulpture „Sama“ i „Majka sa djetetom“ su postale prepoznatljivi tuzlanski simboli. Izuzetnu vrijednost Tuzlacima je ostavio i u svojim crtežima i reljefima sa motivima stare Tuzle, a njegov „Tuzlanski vremeplov“ u pet knjiga, još dugo će biti polazište i jedan od najvažnijih izvora za proučavanje kulturne prošlosti Tuzle.

Posebno je značajna činjenica da je Dragiša Trifković autor grba grada Tuzle, u kome je sjedinio najznačajnije simbole iz istorije grada.

Zahvaljujući legatu Dragiše Tifkovića, Umjetničko odjeljenje Muzeja istočne Bosne Tuzla je bogatije za 189 vajarskih dijela, 21 crtež stare Tuzle, 14 likovnih i 4 vajarska dijela drugih autora.

Osim ove dvije izuzetno vrijedne i značajne zbirke, u Umjetničkom odjeljenju se nalaze i djela drugih istaknutih umjetnika: Ismeta Mujezinovića, Koste Hakmana, Anke Beštal, Voje Dimitrijevića, Mensura Derviševića, Todora Švrakića, Boška Kućanskog, Zdravka Novaka, Franje Ledera, Edina Derviševića i dr. Djela pomenutih slikara rađena su u tehnici ulja, akvarela, grafike, pastela i linoreza.

Glavna aktivnost Umjetničkog odjeljenja, pored prikupljanja, stručne obrade i zaštite umjetničkih djela jeste organizovanje izložbi. Na izložbama su predstavljana djela poznatih tuzlanskih slikara. Umjetničko odjeljenje je do sada pripremilo i postavilo preko 20 izložbi, od kojih su značajnije:

 • Izložba slika Đorđa Mihajlovića, organizovana u saradnji sa Umjetničkom galerijom u Sarajevu, a postavljena u martu 1970. godine u Tuzli, nakon toga i u Sarajevu.
 • U periodu od 1971. do 1982. godine postavljene su tri izložbe iz fundusa akademskog slikara Đorđa Mihajlovića: „Motivi iz Tuzle“, „Akvareli i pasteli“ i „Portreti“.
 • U saradnji sa Fabrikom soli u Tuzli, Muzej istočne Bosne Tuzla je u Solarskom izložbenom paviljonu postavio Izložbu „Starinska arhitektura u djelima Đorđa Mihajlovića“, koja je trajala od 16. februara do 8. marta 1983. godine. Nakon toga izložba je u aprilu iste godine gostovala u Domu kulture u Gračanici, u okviru manifestacije Gračanički dani kulture.
 • U adaptiranom izložbenom prostoru Muzeja, u zgradi bivšeg „Grafičara“, postavljena je 01. oktobra 1983. godine Izložba „Izabrana djela Đorđa Mihajlovića“, na kojoj su predstavljena 23 djela rađena tehnikama ulje, gvaš, pastel i akvarel.
 • Izložba „Slika i crtež 4×4“ je postavljena 1987. godine, u okviru obilježavanja četrdeset godina rada Muzeja istočne Bosne Tuzla. Na izložbi su predstavljena četiri istaknuta umjetnika sa po četiri djela iz fundusa Muzeja. Izložena su djela Ismeta Mujezinovića, Đorđa Mihajlovića, Koste Hakmana i Anke Beštal. Izložba je gostovala u Muzejskoj zbirci u Zvorniku, u Domovima kulture u Gračanici, Lukavcu i Kladnju, te u Galeriji Solane u Tuzli.
 • Izložba „Slike i skulpture“ postavljena je u februaru 1988 godine. Izložena su djela četrnaest umjetnika, dvadeset slika i šest skulptura.
 • Gostujuća izložba Muzeja Semberije iz Bijeljine „Tapiserije Milice Zorić“, postavljena je u prostorijama Muzeja istočne Bosne Tuzla, 23. marta 1988. godine.
 • Tradicionalna arhitektura u djelima Đorđa Mihajlovića“, postavljena je u prostorijama Radne organizacije Vranica, od 23. do 29. decembra 1988. godine. Na izložbi je je predstavljeno 25 djela sa motivima tradicionalne arhitekture pretežno Tuzle, ali i Brčkog i Beograda, s početka 20. vijeka.
 • Izložba „Tuzla na slikama i djelima Edina Derviševića“, postavljena je u februaru 1989. godine. Izloženo je 26 slika sa motivima stare Tuzle, rađenih tehnikama ulje i akvarel.
 • U prostorijama Radne organizacije Vranica, u povodu obilježavanja dana ove radne organizacije, Muzej je postavio Izložbu „Stara Tuzla u djelima likovnih umjetnika“, na kojoj su predstavljene 24 slike autora: Koste Hakmana, Todora Švrakića, Zdravka Novaka i Edina Derviševića. Izložba je bila otvorena od 21.12.1989. do 10.01.1990. godine.
 • U povodu petnaestog tradicionalnog susreta građevinskih školskih centara Jugoslavije, Građevinski školski centar „Leonardo Banker“ Tuzla, koji je bio domaćin susreta, angažovao je Muzej istočne Bosne Tuzla da pripremi izložbu „Starinska arhitektura u djelima likovnih umjetnika i enterijer stare bosanske kuće“. Izložba je otvorena 11. maja 1990. godine u prostorijama Građevinskog školskog centra u Tuzli.
 • Ulja, akvareli, pasteli i crteži Đorđa Mihajlovića“, naziv je izložbe koja je postavljena u septembru 2006. godine u Međunarodnoj galeriji portreta, u saradnji sa Srpskim prosvjetno-kulturnim društvom „Prosvjeta“ iz Tuzle.
 • oktobra 2009. godine postavljena je Izložba plakata Zdravka Novaka, koje je autor poklonio Muzeju. Izložba je bila postavljena u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.
 • U aprilu 2012. godine Muzej je priredio Izložbu “Dragiša Trifković 1912 – 2012”, u povodu 100 godina od rođenja ovog zaslužnog tuzlanskog vajara. Izložba je postavljena 6. aprila u Međunarodnoj galeriji portreta. Pored djela iz fundusa Muzeja, izložena su Trifkovićeva djela koja su u posjedu Danice Jovičić iz Tuzle.
 • U okviru Festivala savremene umjetnosti ARTZ, početkom juna 2014. godine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, Muzej je postavio izložbu „Motivi Tuzle u djelima Đorđa Mihajlovića“.
 • U decembru 2015. godine je pripremljena i postavljena izložba djela prvog tuzlanskog i bosansko-hercegovačkog akademskog slikara Đorđa Mihajlovića. Izložba je otvorena 23. decembra u Vladikinom dvoru u Tuzli i posjetioci su je mogli pogledati do 09. januara 2016. godine.
 • U povodu Evropske noći muzeja 2016. godine, Muzej je postavio Izložbu „Dragiša Trifković svom gradu”. Izložbu je posjetio veliki broj građana Tuzle, poštovalaca Dragiše Trifkovića i njegovog djela.

Leave a Reply