Postavka izložbe „Husinska buna“ u Sarajevu

Ponedjeljak, 22. decembar 2014.

U ponedjeljak, 22. decembra 2014. godine sa početkom u 1300 sati Historijski muzej Bosne i Hercegovine je ugostio izložbu „Husinska buna 1920“ JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

Izložba kroz dokumente i fotografije osvjetljava historijske događaje oko oružane pobune rudara koja je uslijedila nakon njihovog generalnog štrajka u decembru 1920. godine, a nazvane po rudarskom selu Husino kod Tuzle. Izložba prati dešavanja koja su prethodila izbijanju Husinske bune i generalnog štrajka rudara, zatim sam tok događaja iz decembra 1920., a jedan dio izložbe prikazuje sudski proces rudarima, kao i izvještavanje štampe u to vrijeme. Autori izložbe su: Esaf Lević, arhivista, Nataša Perić, kustos historičar, Saneta Adrović, arhivista i Hatidža Fetahagić, arhivista.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine nadopunio je ovu historijsku postavku djelima iz svog fundusa koja su inspirisana temom rudnika i života rudara, pa će posjetioci moći pogledati umjetnička djela Maria Mikulića, Srećka Galića, Ismeta Mujezinovića, kao i radu savremenog bosanskohercegovačkog umjetnika Adisa Fejzića.

Izložba je upriličena u povodu godišnjice Husinske bune i Dana rudara Bosne i Hercegovine. Na izložbi su govorili Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Esaf Lević, direktor Muzeja istočne Bosne Tuzla, Nataša Perić, autorica izložbe, a samu izložbu je otvorio Mersed Spahić, rudar rudnika Kreka.

Pored mnogobrojnih posjetilaca, otvorenju su prisustvovali i rudari rudnika Kreka, gradonačelnik Grada Tuzle i članovi Gradskog vijeća, kao i učenici JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, jer je otvorenje zamišljeno kao susret rudara i mladih ljudi, pri čemu muzeji jačaju edukativnu funkciju i otvaraju se još intenzivnije prema bosanskohercegovačkom društvu.