Bosna i Hercegovina u Prvom svjetskom ratu

Subota, 15. novembar 2014.

U organizaciji Društva historičara za područje Tuzlanskog kantona u subotu, 15. novembra, održan je Naučni skup „Bosna i Hercegovina u Prvom svjetskom ratu (1914.-1918.)“ u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

Na skupu je izvršena promocija Zbornika radova „Odraz balkanskih ratova 1912/13. godine na prilike u Bosni i Hercegovini“ te izloženo 16 naučnih radova eminentnih historičara i arhivista iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja (Crne Gore, Srbije, Makedonije i Mađarske). Ukazano je na dobre i loše strane dosadašnjih historiografskih i arhivističkih istraživanja i ukazano na pravce daljih istraživanja, među kojima su i neke do sada tabu teme. Pokazalo se da je ovaj skup dao krupan doprinos boljem razumijevanju Prvog svjetskog rata.

Svoje naučno-istraživačke radove predstavili su: dr. sc. Galib Šljivo; dr. sc. Dževad Drino i Benjamin Londrc; dr. sc. Redžep Škrijelj; dr. sc. Adnan Velagić; mr. sc. Enes Omerović; Esaf Lević; Dr. sc. Azem Kožar; Mr. sc. Sait Šabotić; Mr. sc. Sonja Dujmović; Jozef Berkeš; Vladimir M. Kaljević; Dr. sc. Seka Brkljača; Mr. Sejdalija Gušić i Hadžija Hadžiabdić; Nijaz Brbutović i Nađa Cvijetinović.

Prezentovani radovi će biti objavljeni u Zborniku radova.